divendres, 21 de desembre del 2012

Pi, pinya, pinyó. Un projecte per al coneixement i cura del bosc

Pi, pinya, pinyó és una acció educativa conjunta dels CRAE (Centres Residencials d'Acció Educativa) La Pastoreta i Codina de Reus, gestionats per la Fundació per a l'Acció Social i els serveis educatius (escoles bressol i serveis familiars) de la Fundació per a l'Acció Educativa del Grup SAGESSA, amb seu a Reus. Tot i que també es treballa en xarxa amb l'aula d'acollida de l'Institut Ernest Lluch i Martín, com a centre que intervé en la creació de les rutes virtuals, i el Cos d'Agents Rurals (Àrea Bàsica del Baix Camp), encarregats de la iniciació (informació/formació) i acompanyament dels infants i adolescents al bosc.
Objectius principals:
 
• Apropar-se al coneixement de l'entorn natural.
 
• Conèixer el bosc com ecosistema

• Reconèixer les plantes i els animals del bosc i les seves necessitats: alimentació, refugi...
 
• Observar els elements naturals, físics i socials, i de manera bàsica les relacions que s'estableixen entre si.
 
• Saber comportar-se al bosc.
 
• Participar en activitats de millora ambiental.
 
Als CRAE s'ha format un equip de nois i noies, amb el nom d'ajudants dels agents rurals, que acompanyat de llurs tutors i tutores i els agents, participen en l'elaboració i la realització d'excursions pel bosc, amb recorreguts pensats per infants de 0-3 anys, ja que després s'oferiran a les famílies dels centres educatius en forma de guia.
 
A les escoles bressol i serveis educatius, es realitza una intervenció educativa basada en el desenvolupament sensorial: a partir dels materials recollits al bosc es dissenyen i es programen activitats didàctiques, perquè els nens i les nenes coneguin l'entorn del bosc. Paral•lelament, s'actua amb les seves famílies, donant continuïtat al treball que es realitza al centre, a partir d'elements com la motxilla de cap de setmana o la guia d'excursions. També es busca la seva implicació en activitats com la plantades d'arbres o la recollida d'escombriaires.
 
Aquesta actuació inclou, com innovació, la utilització de les TIC a partir de la creació de rutes virtuals pel bosc, amb la creació d'avatars, i el disseny i manteniment d'un bloc del projecte.
 
http://pinyapinyo.blogspot.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada